Informacje ogólne


Klauzula informacyjna dla użytkowników biblioteki

Klauzula informacyjna

 

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w  sprawie  ochrony  osób  fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane dalej: RODO) informujemy, że:           

 

 a) Administratorem danych osobowych Użytkownika Gminnej Biblioteki Publicznej im. Braci Gillerów w Opatówku oraz Filii Bibliotecznych w Rajsku (Rajsko 4a, 62-860 Opatówek) i Tłokini Wielkiej (Tłokinia Wielka 86, 62-860 Opatówek ) jest Gminna Biblioteka Publiczna im. Braci Gillerów w Opatówku z siedzibą, Plac Wolności 18, 62-860 Opatówek

b) Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych w Gminnej Bibliotece Publicznej im. Braci Gillerów w Opatówku możliwy jest pod adresem e-mail: iodbiblioteka@opatowek.pl, lub korespondencyjnie: Gminna  Biblioteka Publiczna im. Braci Gillerów w Opatówku Plac Wolności 18, 62-860 Opatówek

c) Dane osobowe Czytelników będą przetwarzane na podstawie obowiązku prawnego, do którego wypełnienia jest zobowiązany administrator (art. 6 ust. 1 pkt c RODO) w celu zapewnienia ochrony udostępnianych i wypożyczanych zbiorów, w tym dochodzenia ewentualnych roszczeń prawnych i prowadzenia statystyk dotyczących korzystania z Biblioteki oraz na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą (art. 6 ust. 1 pkt a RODO) w celu powiadamiania o nowościach czytelniczych, organizowanych imprezach, konkursach, spotkaniach autorskich i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r

d) Podanie danych osobowych jest niezbędne do zarejestrowania i obsługi Czytelnika. Podanie danych w celu powiadamiania o nowościach czytelniczych, organizowanych imprezach, konkursach, spotkaniach autorskich jest dobrowolne.

e) Dane są udostępniane Instytutowi Książki NIP: 676-22-53-464, REGON: 356 775 805 na potrzeby funkcjonowania systemu komputerowego MAK+ do obsługi Czytelników i zarządzania zbiorami bibliotecznymi.

f) Dane osobowe Czytelnika będą przechowywane przez okres pozostawania Czytelnikiem Biblioteki, jednak nie dłużej niż 5 lat od daty upływu ważności karty.

g) Czytelnik ma prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, graniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;

h) Czytelnik ma prawo wniesienia skargi do PUODO, gdy uzna, iż przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.



Data utworzenia: 2018-06-21
Data aktualizacji: 2018-06-21

Najpopularniejsze

Brak osbługi Flash lub Javascript w Twojej przeglądarce.

Przeglądaj TAGI

Mapa strony